Maturitní sloh: Zpráva

Jakých bodů je dobré se držet pro napsání dobré zprávy:

  • Zpráva musí obsahovat nadpis (nejlepší je vymyslet si vlastní, ale je možné použít nadpis ze zadání)!
  • Zpráva má informovat o proběhlé události. Používáme vždy minulý čas.
  • Strukturou by měla být „obrácená pyramida“ (nejprve uvedeme, co/kde/jak/proč se stalo, pak jdeme do hloubky). Nezapomeneme uvést základní informace (datum, místo,…).
  • Zpráva je objektivní. Nesmíme uvádět vlastní názor.
  • Text se dělí na odstavce.
  • Jsme věcní až strozí. Snaha o kreativitu nemusí být vždy prospěšná. Zpráva musí mít logiku (nevymýšlíme si absurdní události jako „Banda morčat vyloupila banku“).
  • Do zprávy můžeme zapracovat citaci účastníka akce/organizátora/…
  • Žádoucí je závěr, ale stále se musíme vyvarovat subjektivity (vlastního názoru).
  • Minimální délka je 250 slov (lepší je napsat 270, některá slova tvoří celek, který se počítá jen jednou).

Příklad zprávy

Zadání:

Prague Food Festival 2018

VÝCHOZÍ TEXT

Prague Food Festival 2018 je určen všem lidem, kteří se zajímají o gastronomii.

Kdy: pátek 16. března – neděle 18. března 2018

Kde: areál výstaviště v pražských Letňanech

Vstupné: 450 Kč v předprodeji, 550 Kč na místě

Z programu vybíráme:

  • výroba pralinek z pravé belgické čokolády
  • degustace jídel světové kuchyně

(www.praguefoodfestival.cz, upraveno)

Zpracování: zpráva do časopisu Vaříme s láskou o průběhu akce představené ve výchozím textu

O víkendu proběhl úspěšný Prague Food Festival 2018

Srdce všech labužníků se zachvěla, když se před pár měsíci k veřejnosti dostala zpráva o pořádání festivalu plného jídla, který se bude konat v Praze. Tento festival proběhl minulý víkend 16. března – 18. března 2018 na výstavišti v pražských Letňanech. Lidé si mohli svá místa zajistit již v předprodeji za 450 Kč nebo až na místě za 550 Kč.

Pro návštěvníky byl připraven bohatý program plný soutěží a každý si zde přišel na své. Stánky s různými druhy světové kuchyně, slané i sladké pokrmy, ale i ochutnávky různých nápojů zaplnily letňanský areál. V programu se objevila například výroba pralinek z pravé belgické čokolády nebo degustace jídel světové kuchyně. Přestože se festival konal v Praze, sjeli se sem nejen lidé ze všech koutů České republiky, ale i ze sousedních zemí.

Celá akce byla určena především pro všechny, kteří se zajímají o gastronomii, a proto jsme požádali o názor světově uznávaného českého kuchaře Ondřeje Slaninu, který se k festivalu vyjádřil takto: „Myslím, že celá akce byla uspořádána velmi dobře. Já jsem zde načerpal plno nové inspirace, ale také se skvěle pobavil s kolegy ze svého oboru.“ Mimo kuchařskou elitu jsme narazili i na známé české osobnosti, například Petra Rychlého, Zlatu Adamovskou nebo Terezu Kostkovou, kteří se nám svěřili, že mají rádi dobré a kvalitní jídlo.

Všichni můžeme shodně konstatovat, že první Prague Food Festival se vydařil nejen z hlediska kuchyně, ale i počasí, které vyšlo na výbornou. A my se už můžeme těšit na další ročník.

Zdroj náhledového obrázku: https://i.ytimg.com/vi/DVB5YI5cShw/maxresdefault.jpg