1984 – George Orwell

Strana usiluje o moc výhradně kvůli ní samé. Nejde nám o dobro druhých, jde nám jedině o moc. Nejde nám o bohatství nebo přepych, nebo dlouhý život nebo štěstí: jen o moc, čirou moc. Co znamená čirá moc, hned pochopíš. Lišíme se od všech oligarchií minulosti v tom, že víme, co děláme. […] Moc není prostředek, je to cíl. Diktatura se nenastoluje, aby zabezpečila revoluci, revoluce se dělá proto, aby zabezpečila diktaturu. Cílem pronásledování je pronásledování. Cílem mučení je mučení. Cílem moci je moc.

 

Pokud si chcete přečíst knihu, která popisuje diktaturu mnohem horší, než jaká na Zemi kdy vznikla, přečtěte si román 1984. Jeho děj se odehrává ve fiktivní Oceánii, což je velmoc zabírající obě Ameriky, Velkou Británii, Austrálii a jižní Afriku.

Tento megastát je v neustálém střídavém válečném konfliktu s dalšími dvěma velmocemi – Eurasií a Eastasií. Nejsou však ve sporu kvůli nějaké ideologii. Naopak, válka slouží ke stabilizaci systému moci, který je ve všech zemích stejný. Všude je na dně chudá nižší třída, nad nimi řadoví straníci a nahoře nejvyšší pohlaváři. A čím výše na společenském žebříčku jste, tím více jste sledováni.

Také existuje celá organizace – Ministerstvo pravdy, která má jediný úkol: Falšovat dějiny tak, aby se zdálo, že Strana je neomylná. „Oceánie je ve válce s Eurasií, Oceánie byla VŽDY ve válce s Eurasií.“

V 1984 vytvořil Orwell svět, u kterého se bál, že by se mohl stát skutečností. Odvedl skvělou práci. Kniha působí neuvěřitelně depresivně a do jisté míry realisticky. K maturitě je 1984 spolu s Farmou zvířat (také od Orwella na stejné téma) jasnou volbou pro každého, kdo se nebojí trochy historických souvislostí. Obsahuje dokonce i několik odkazů na Romea a Julii.

Pokud vás zajímá, co vedlo Orwella k vytvoření této knihy, doporučuji toto video s českými titulky.

 

Válka je mír

Svoboda je otroctví

Nevědomost je síla

 

Zdroj:

ORWELL, George. 1984, Praha 2009: Levné knihy, a.s. (přeložila Eva Šimečková)